Mikä ihmeen kryptovaluutta ja miksi?


Ellet vielä tiedä mitä kryptovaluutta on, miksi se on kehitetty tai mitä sillä oikeasti voi tehdä, niin nyt silmä tarkkana ja tajunta auki, sillä nyt tämä maailma saattaa avautua sinullekin. Vaikka kryptovaluutta on tällä hetkellä hyvin trendikäs puheenaihe, on se tullut jäädäkseen ympäri maailmaa olevien keskuspankkien toiveista huolimatta. Kryptovaluuttaa yritetään mustamaalata ja silti lukuisat maat ympäri maapalloa suunnittelevat omia kryptovaluuttoja, kuten ne keskuspankitkin, mutta suurin osa heistä on jo pahasti myöhässä. Valtiot alkavat heräillä kryptovaluuttojen aikakauteen lisäksi eri säännöstelyjen merkeissä, koska myös lait ovat tästä digitaalisesta innovaatiosta ja sen kehittymisestä pahasti jäljessä. Kaikki ”haistavat” sen, että jotain suurta on tekeillä. Kryptovaluuttoihin ovat sijoittaneet mm. sellaiset herrat kuin Bill Gates ja Sir Richard Branson satoja miljoonia dollareita kuten myös Winklewossin kaksoset.

Eli jos olet vielä neitsellinen kryptovaluutan suhteen, niin älä huolestu, mutta mieti, olisiko syytä ottaa pikku sprintti ja kuroa tämä tietoaukko umpeen?
Miksikö sitten kryptovaluutta kehitettiin? Muistatteko 2008 vuoden talouskriisin kaikilta omilta kiireiltänne? Oletteko kuulleet Panaman sopimuksesta, jossa sitä kriisiä päätettiin tekohengittää? En ollut minäkään ennen ennen kuin annoin pikkusormeni kryptovaluutalle ja sepä vei koko naisen, ei vain kättä. Palataanpa ajassa taaksepäin ja peruutetaan aivan reilusti. Ja koska nyt istuit siihen lukemaan, niin otetaan ihan rauhassa pidemmän kaavan mukaan, mutta lyhyesti. Otetaan aluksi katsaus rahajärjestelmien historiaan.

Raha keksittiin n. 680 EAA Lydian alueella, joka on osa nykyistä Turkkia. Silloin muovailtiin ensimmäiset kultakolikot, jotka olivat eri kokoisia ja eri painoisia arvonsa mukaan. Rahan käyttö räjähti, kun se löysi luonnollisen kotinsa Ateenasta; vapaat markkinat. Raha oli uutta, eikä täysin osattu varautua mitä kaikkea se saisi aikaan ja kuinka rahajärjestelmä alkaisi elämään ja etenemään. Silloin otettiin ensimmäisen kerran nämä seitsemän rahajärjestelmän kehitysaskelta – ja samoja askelmia poljemme edelleen uudelleen ja udelleen. On se ihminen sen verran jääräpää – yli 2000 vuotta ja emme vieläkään ole oppineet.


Näin ne askelmat menevät:

1. Valtio aloittaa laadukkaalla rahalla: kulta, hopea tai rahalla, joka on taattu kullalla tai hopealla.
2. Valtiontalous kehittyy ja maa alkaa ottaa enemmän ja enemmän taloudellista taakkaa julkisella puolella: rakennukset, sosiaalihuolto jne..

3. Kun valtion taloudellinen mahti kasvaa, kasvaa myös poliittinen vaikutus. Tämä kasvattaa kuluja massiivisen armeijan rahoittamisella.

4. Lopulta armeija otetaan käyttöön ja kulut räjähtävät.
5. Rahoittaakseen sodan valtio ”varastaa” kansalaistensa vaurauden joko korvaamalla kolikot halvemmalla metallilla tai korvaamalla heidän rahansa valuutalla, jota voi luoda rajattomasti; määrällistä rahaa.
6. Laajennetun valuuttavarannon ostovoiman menetys eli arvon lasku – kansa tuntee sen ja finanssimarkkinat alkavat menettää luottamustaan valuuttaan.
7. Alkaa massiivinen liike valuutasta arvometalleihin ja muihin varoihin, joiden määrä on rajallinen. Valuutan arvo romahtaa laadukkaan rahan noustessa vastaamaan painettua valuuttamäärää. Tämä luo vaurautta heille, keillä on näkemystä asemoida itsensä ajoissa todelliseen rahaan.


Ensimmäinen inflaatio tapahtui siis jo tuolloin yli 2000 vuotta sitten, kun Ateenan rahat olivat kuluneet sodassa Spartaa vastaan. Ateenan hallinto päätti kerätä 1000 kultakolikkoa veroina kansalta paikatakseen rahavajetta, sulattaa ne ja lisätä seokseen kuparia, niin paljon, että saatiin tehtyä 2000 kolikkoa. Onko kolikon arvo enää sama? Ei ja sen kansakin tajusi alkaen panttaamaan heille jääneitä kultakolikoita, eikä se tilannetta helpottanut. Luottamus valuuttaan oli kärsinyt.

Loikataan 2000 vuotta eteenpäin nykyisen rahajärjestelmämme syntyhetkiin. Bretton Woods rahajärjestelmän kaaduttua, sen kaatumista seurasi hyperinflaatio 1970-luvulla, jonka vaikutukset näkyivät rahataloudessa vielä 1990-luvullakin. Jotkut sanovat, että Bretton Woodsin kaatuminen on aiheuttanut 40 vuotta kaaosta. Nykyinen rahajärjestelmämme on ollut käytössä vuodesta 1971 lähtien. Tuolloin USA:lla oli Bretton Woodsin jäljiltä 12 kertaa enemmän dollareita, kuin mitä sillä oli kultaa holveissaan. Nixon oli pakotettu irrottamaan dollari kullasta ja näin syntyi FIAT-valuutta. Mikä on FIAT valuutta? Se on valuutta, jota käytetään nykyisin ympäri maailmaa. Se on valuuttaa, joka on hallitusten tekemä, jota ei taata kullalla ja joka perustuu vain luottamukseen. Näitä ovat esimerkiksi euro, jeni, punta ja dollari – itse asiassa kaikki maailman valuutat nykyään.


Aiemmin saattoi olla vain joku valuutta jossakin, jota ei taattu kullalla ja josta tuli FIAT-valuutta, toinen toisaalla, eivätkä vaikutukset useinkaan näkyneet maailman laajuisesti. Ikävä kyllä kaikki Fiat-valuutat ovat hävinneet jossain vaiheessa historiaa. Keskimäärin eri rahajärjestelmien elinkaari on kestänyt aina n. 40 vuotta. Nykyinen rahajärjestelmämme on elokuussa täyttänyt 46 vuotta. Toki se oli kuolla jo 2008, mutta Panamassa eri maiden päämiehet päättivät yhteisellä sopimuksella aloittaa tekohengityksen painamalla lisää rahaa tyyliin ”Kaikki vain kopiokoneet laulamaan ja sillä siitä selvitään!” Vuonna 1965 USA:lla oli paperidollareita 60 mrd. kappaletta ja vuonna 2010 niitä oli jo 2700 mrd. kappaletta, eikä niitä taattu kullalla.

Tekemällä rahaa lisää tyhjästä – ei se vaikutus ole eri verrattuna tuonne Ateenan aikoihin. Sama vaikutus sillä oli tälläkin kertaa: rahan arvon tippuminen. 100 € vastaa joidenkin maiden valuutassa kottikärrylistä käteistä rahaa. Hinnat eivät siis nouse, vaan rahan arvo laskee, eli ostaaksesi saman rantatontin 1950-luvulla verrattuna nyt, maksaa se nyt määrällisesti enemmän rahaa kuin 1950 luvulla ja tontin itsensä arvo ei ole juurikaan muuttunut. Yksi inflaation määritelmä on valuuttavarannon laajentaminen eli suomeksi: painetaan rahaa lisää. Lisähuomautuksena: tämän kaiken lisäksi 97 % rahasta on tällä hetkellä velkaa.

Mitä tuo vuoden 2008 tekohengitys tarkemmin ottaen sitten tarkoitti? Ensinnäkin otettiin rahajärjestelmän elinkaaren viides askel. Toisekseen rahan tekeminen tyhjästä eli määrällinen elvytys, eli setelirahoitus, alkoi painamaan rahan arvoa alas. Kaikki maat ympäri palloa ovat tehneet rahaa tyhjästä: keskuspankki painaa rahaa ja ostaa esim. pankeilta velkakirjoja, jotta saadaan rahat kiertoon. Kolmannekseen rahan arvon laskiessa, usko valtioiden hallinnoimiin valuuttoihin alkoi horjua ja matka kohti seitsemättä eli viimeistä askelta oli alkanut. Nyt huomio: ensimmäistä kertaa maailman historiassa, kyseessä on globaali ilmiö, eikä vain tietyn alueen ongelma.

Näiden tapahtumien innoittamana nimimerkki Satoshi Nakamoto kehitti lohkoketjuteknologiaan perustuvan ensimmäisen kryptovaluutan. Hänen ajatuksena oli korvata kryptovaluutalla epäluotettavat FIAT-valuutat ja luoda hallituksista ja inflaatioista vapaa valuuttajärjestelmä, Tällä hetkellä olemme aivan siinä rahajärjestelmän seitsemännen askelman kynnyksellä: Alkaa massiivinen liike valuutasta arvometalleihin ja muihin varoihin, joiden määrä on rajallinen. Mikä muu valuutta, kuten esim. kulta ja hopea, omaa rajallisen saatavuuden, jota on rajallinen määrän? Kryptovaluutta.


Mitä se tämä kryptinen valuutta sitten on. Kryptovaluutta on kryptografiaan (salausalgoritmejä) perustuva digitaalinen virtuaalivaluutta. Jos asia esitetään vapaasti yksinkertaistettuna, on kryptovaluutta periaatteessa matemaattisten kaavojen myötä syntyviä uniikkeja numerosarjoja ja tätä prosessia kutsutaan louhinnaksi. Otetaan esimerkiksi 50 € seteli, jossa on uniikki numerosarja kulmassa. Minkä arvoinen se seteli on, kun tuo numerosarja otetaan pois? Se on tasan sen paperin arvoinen, jolle se on painettu. Kryptovaluutta on kuin tuo numerosarja ilman paperia. Ekologista.Tiesitkö, että esimerkiksi Euroista on vain 1 % fyysisenä rahana ja loppu 99 % on pelkkiä numeroita bittiavaruudessa.

Lohkoketjuteknologia varmistaa sen, että kryptovaluuttaa ei voi kopioida eikä tehdä määräänsä enempää. Tuo määrä päätetään ennen kryptovaluutan louhinnan aloittamista. Kaikki valuutan muodostumiset, siirrot ja maksut tallentuvat lohkoketjuteknologian ansiosta niin sanottuun kolikkokirjanpitoon. Tämän kirjanpidon tapahtumat tallentuvat useaan eri paikkaan, joten siihen ei voi tehdä muutoksia, koska se poikkeama huomattaisiin muualla. Koska kryptovaluutta on hallituksista ja valtioista vapaa, eivät hallitukset voi vaikuttaa sen määrään ja näin se on myös inflaatioista vapaa.

Kryptovaluutan arvo perustuu kysyntään ja tarjontaan sekä käytettävyyteen, samoin kuin arvometalleilla. Kryptovaluuttaa voi käyttää kuten mitä tahansa valuuttaa: ostaa kiinteistöjä, autoja, ruokaa, palveluita, matkoja ynnä muuta, turvallisesti ja nopeasti. Kryptovaluutat ovat myös loistavia sijoitustuotteita. On erikseen olemassa useita kryptovaluuttapörssejä joissa sitä voi vaihtaa, ostaa ja myydä. Rahansiirtomaksut ovat kryptovaluutoilla joissakin tapauksissa jopa 0 €., eli se on edullinen ja ekologinen vaihtoehto kaikin puolin. Tänä päivänä on olemassa jo lähes tuhat erilaista kryptovaluuttaa. Toki saa olla tarkkana, että löytää aitoja ja toimivia helmiä sieltä joukosta.

Miksi hankkia kryptovaluuttoja? Kuten aiemmin tuli jo kerrottua, seitsemännellä rahajärjestelmän askelmalla alkaa massiivinen liike valuutasta arvometalleihin ja muihin varoihin, kuten kryptovaluuttaan, joiden määrä on rajallinen, koska luottamus valuuttaan on horjunut liikaa. Valuutan arvo romahtaa laadukkaan rahan noustessa vastaamaan painettua valuuttamäärää. Tämä luo vaurautta heille, keillä on näkemystä asemoida itsensä ajoissa laadukkaaseen, todelliseen rahaan. Todelliseksi rahaksi sanotaan rahaa, joka on kultaa, hopeaa tai kullalla taattua valuuttaa ja nyt myös krypovaluuttaa. Todelliset rahat eivät menetä arvoaan ajan hampaan narskuttaessa. Kryptovaluutalla voi lisäksi saada hieman tuottoa rahalleen mahdollisella arvonnousulla. Parhaimmillaan voi tuotto olla tuhansia kertoja sijoittamaansa summaa suurempi, kuten historia on jo osoittanut.


Taloustieteilijät ympäri maailmaa ennustavat nykyisen rahajärjestelmämme kaatuvan tällä vuosikymmenellä. Eihän se maailmanloppua tarkoita, mutta kyllähän se monenlaista kaaosta tullee aiheuttamaan. Tapahtumia voinee verrata 1990-luvun alun lamaan. Esimerkiksi pankki saattaa vaatia lainan takaisinmaksun kertamaksulla ja, jos ei ole rahaa maksaa, pankki myy panttina olevan kiinteistön polkuhintaan. Pahimmassa tapauksessa lainan ottanut on edelleen velkaa pankille, ilman omaisuutta. Muistutus: rahajärjestelmän kaatuminen tulee olemaan globaali ilmiö, ei vain Suomessa tapahtuva.

Jokainen voi miettiä, millä itse turvaa selustansa ennen rahajärjestelmän kaatumista: onko se kulta, hopea, jokin muu arvometalli tai timantit. Yksi erittäin yksinkertainen, helppo ja turvallinen tapa on omistaa digitaalista virtuaalivaluuttaa eli kryptovaluuttaa. Onhan se esimerkiksi hieman kevyempi kantaa mukana kuin kultaharkko. Riittää, että mukanasi on kännykkä tai erillinen USB-tikun tapainen lompakko.

Kiitos sinulle mielenkiinnosta ja onittelut:

nyt sinulla on jo perustietoa aimo annos!