ICO - pelin muuttaja

Digitaalisessa maailmassa kaikki on erilailla - tavanomainen kyseenalaistetaan, eikä sen nimeen vannota. Kaikki tapahtuu nopeammin, halvemmalla ja demokraattisemmin. Jopa se, kuinka pääomaa tehdään, haastetaan.

Pohjimmiltaan ICO:t (Initial coin offerings = kolikon listautumisanti) ovat joukkorahoituskampanjoita aloittaville kryptovaluuttayrityksille, jotka haluavat kaupata tietyn määrän alkuperäisiä kolikoita jäsenistölleen ja sijoittajille. He tarjoavat kiinnostuneille osapuolille mahdollisuuden ostaa kryptovaluuttaansa fiat-valuutalla (esim. £, $, tai € ovat fiat-valuuttoja) tai digitaalisella valuutalla. Virtuaalisilla kolikoilla tarkoitetaan tokeneita, jotka todellisuudessa muistuttavat osakkeiden tuottoa kryptografisesti vahvistetun oman pääoman muodossa, saman tapaan kuin IPO:ssa tarjotaan osakkeita (IPO = yhtiön listautumisanti).




Yleensä sijoittajat toivovat, että kolikoiden arvo nousee, kuten on tapahtunut nykyisten parin suurimman kryptovaluutan osalta (coinmarketcap.com). ICO:t voivat tarjota välittömän likviditeetin, vaativat vähemmän paperityötä ja näin ollen rahaa kertyy nopeammin kuin IPO:ssa. Ne on asetettu säännösten alaisiksi vasta äskettäin, ja niillä voidaan rahoittaa yritystä jo sen elinkaaren alkuvaiheessa.

"Varhaisessa vaiheessa olevat lohkoketju-yrittäjät ovat jo keränneet enemmän rahaa ICO:n kautta kuin mitä riskipääomasijoitukset (VC = venture capital = alku- tai kasvuvaiheen vähemmistöpääomasijoitus) tänä vuonna, ja VC:t, jotka näkevät varoituksia ympärillään, alkavat häiritä itse itseään muuttamalla omia varainhankintakierroksiaan tokeneiksi." (Forbes, 2017)

ICO:t ovat paras tapa rahoittaa lohkoketjuun ja kryptovaluuttaan perustuva liikeidea. Silti, jos ICO ei onnistu ja yrityksen vaatimaa minimi rahoitusta ei kerry, siihen osallistuvat saavat investointinsa takaisin. Toisaalta onnistuneet ICO:t puolestaan vauhdittavat aloittavan yrityksen liiketoimintaa ja auttavat heitä saavuttamaan tavoitteensa.

"Mutta tämä joukkorahoitusmenetelmä herättää paljon kysymyksiä, esim.: Onko tokeneiden myynti ICO:n kautta turvallista? Lisäksi rahan keräämisen helppous, perustuen Valkoiseen Paperiin, paperiin, joka on kyllästetty sanoilla "lohkoketju" tai "token", on johtanut lukuisiin huijauksiin, ja monet huonosti suunnitellut hankkeet ovat keränneet paljon enemmän rahaa kuin mitä ne olisivat keränneet kokeneilta pääomasijoittajilta." (Forbes, 2017)




Miten IPO eroaa ICO:sta?

Pohjimmiltaan IPO:n tavoitteena on tarjota yrityksen osakkeita julkisesti ensimmäistä kertaa. Yritykset, jotka menevät julkiseksi näin, tekevät IPO:lla rahaa, joka sijoitetaan yrityksen liiketoimintaan. Tämän seurauksena yritys laajentaa toimintaansa. 


Ostamalla osakkeita IPO:ssa sijoittajat itseasiassa lainaavat rahaa liiketoimintaan. Samalla kun ostettujen osakkeiden arvo nousee tai laskee sijoittajat voivat ansaita tai menettää rahaa.

Koska historiatiedot puuttuvat, eikä ole mahdollista ennustaa tulevaisuuden tapahtumia, niin näin ollen IPO voi olla sijoittajille riskialtis. Yksittäinen sijoittaja ei voi ennakoida, miten osakkeet toimivat ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä tai lyhyellä aikavälillä. IPO:n tulos on siis jossain määrin uhkapeliä.

Onnistuneiden IPO:jen on tiedetty tekevän miljonäärejä yhdessä yössä. On useita esimerkkejä, joissa yhtiön osakkeen lähtöhinta on ollut 1 sentti ja se on sittemmin saavuttanut valtavan arvon. Kaikki ne, jotka ovat tehneet ostot IPO:n ensivaiheessa ja ovat olleet sijoittajina alusta alkaen, ovat saaneet maksimaalisen hyödyn menestyksekkäästä IPO:sta.

Toisin kuin ICO:ssa, IPO:on eivät saa kaikki osallistua. Vain pieni ryhmä ihmisiä, joilla on todistettavasti riittävät vuositulot, ovat tervetulleita sijoittajia. Sanotaan, että tällainen sitova tilanne suojelee IPO:on osallistuneita ihmisiä.

Toisaalta, yritykset, jotka menevät julkisiksi ja joilla on yksinoikeuden omaava ryhmä sijoittajia IPO:n ensivaiheessa, antavat näille sijoittajille etulyöntiaseman sijoittaa niin paljon kuin mahdollista. Tällä tavoin yksityiset yritykset antavat tietylle ryhmälle varakkaita ihmisiä mahdollisuuden tulla entistä varakkaammiksi ja eliminoida suuremman ihmisryhmän osallistumisen IPO:on.

Joten, ICO on hyvin samanlainen kuin IPO, mutta niillä on yksi iso ero: kuka tahansa, missä päin maailmaa tahansa ja riippumatta sosiaalisesta statuksesta tai tuloista voi osallistua ICO:on, mutta ei IPO:on. Tästä syystä ICO:a sanotaan pelin muuttajaksi, koska se muuttaa finanssisektorin sellaisena kuin me sen tunnemme.
.

Alkuperäiseen artikkeliin TÄSTÄ.
Forbesin artikkeliin TÄSTÄ