Kryptovaluutta

Rahajärjestelmän vaikutus kryptovaluutan syntyyn

LYHYEN KAAVAN MUKAAN: finanssikriisi alkoi vuonna 2007 ja luottamus perinteisiin valuuttoihin alkoi horjumaan. Vuonna 2008 marraskuussa USA yritti ratkaista asian painamalla lisää rahaa eli setelirahoituksella, ja 2009 muut maat seurasivat perässä. Rahanarvo laski kaikkialla. Rahaa tarvittiin enemmän ostamaan samoja asioita kuin ennen, eli hinnat nousivat. Ihmisten luottamus valuuttoja kohtaan heikkeni ja he tahtoivat turvallisempaa valuuttaa. Tähän keksittiin ratkaisuksi perinteisten kullan ja hopean rinnalle kryptovaluutta. Ensimmäisen kryptovaluutan, Bitcoinin, kehitti nimimerkki Satoshi Nakamoto. Se oli ensimmäinen lohkoketjuteknologian sovellus. Kryptovaluuttaa on vain rajallinen määrä ja sitä eivät keskuspankit eivätkä valtiot voi tehdä lisää. Syksyllä 2014 syntyi uuden ajan kryptovaluutta massakäyttöön nimeltään OneCoin eli One.



PIDEMMÄN KAAVAN MUKAAN: valuuttakriisi, nykyisen rahajärjestelmän kaatuminen, jonka monet talouden ammattilaiset ennustavat tapahtuvaksi vielä tällä vuosikymmenellä – moni ajattelee edelleen, että se ei tule koskemaan heitä, eikä meidän maata! 

2008 marraskuussa USA oli ensimmäinen, joka otti talouden elvyttämisen työkaluksi setelirahoituksen. Vuodesta 2009 lähtien myös muut maat seurasivat perässä, kuten Euroopan Keskuspankki EKP. Taloutta alettiin siis tekohengittämään kaikkialla. Ensimmäistä kertaa maailman historiassa setelirahoituksesta eli määrällisestä elvytyksestä tuli globaali ilmiö.


Mitä setelirahoituksella tarkoitetaan:

"...tarkoitetaan tilannetta, jossa keskuspankki rahoittaa valtiota/valtioita uutta rahaa painamalla tai keskuspankki ostaa/myy esimerkiksi pankkien velkakirjoja. Käytännössä keskuspankki merkitsee taseensa vastaavaa-puolelle valtiolle merkitsemänsä velan sekä taseensa vastattavaa-puolelle uusien setelien arvon, jotka luovutetaan valtion käyttöön. Nykyään ei uusia seteleitä tarvitse painaa, vaan rahoitus merkitään suoraan keskuspankin taseeseen numeroina ja rahat luovutetaan valtion käyttöön sähköisenä tilisiirtona.
Määritelmiä setelirahoitus ja määrällinen elvytys voidaan myös pitää eri asioina, jolloin setelirahoitus tarkoittaa valtion menoja rahoittamista suoraan keskuspankista ja määrällinen keventäminen tarkoittaa, että keskuspankki ostaa markkinoilta valtion laskemia arvopapereita, eli lainaa valtiolle rahaa", sanoi Antti Suvanto, Suomen Pankista.


USA teki setelirahoituksen neljä kertaa vuoden 2008 jälkeen. USA:ssa oli vuonna 1965 paperidollareita 60 mrd kpl ja 2010 vastaavasti 2700 mrd kpl. Tämä tarkoittaa 45 kertaista kasvua kappalemäärässä 45 vuodessa.

Otetaan esimerkki: 1 € vastaa 21 276 Vietnamin dongia. Ei kovin hyvä arvo rahalla vai mitä. Dong ei ole edes pahimmasta päästä. Ajatellaan, että meillä on merenrantatontti. Onko sen arvo muuttunut 50 vuodessa? Uskoisin, että ei itse tontin arvo ole juurikaan muuttunut, jos sen ympäristö ei ole radikaalisti muuttunut. Silti me maksamme siitä tänä päivänä määrällisesti enemmän. Miksi näin? Koska keskuspankki on tehnyt määrällisiä elvytyksiä, eli rahaa on painettu lisää esim. vastineeksi pankkien myymistä velkakirjoista. Tämä on valuuttavarannon laajentamista toisin sanoen inflaation luomista. 


Inflaatio = valuuttavarannon laajentaminen

Hinnat eivät varsinaisesti nouse - se vain näyttää sille, koska raha on menettänyt arvoaan, rahan ostovoima heikkenee. Saman arvoiseen merenrantatonttiin saa siis tänä päivänä laskea pöytään määrällisesti enemmän rahaa kuin 50 vuotta sitten. 



Mike Maloney on listannut 7 askelta, joita rahajärjestelmä askeltaa uudestaan ja uudestaan keskimäärin 40 vuoden sykleissä. 

1. Valtio aloittaa laadukkaalla rahalla: kulta, hopea tai rahalla, joka on taattu kullalla tai hopealla.
2. Valtiontalous kehittyy ja maa alkaa ottaa enemmän ja enemmän taloudellista taakkaa julkisella puolella: rakennukset, sosiaalihuolto jne..
3. Kun valtion taloudellinen mahti kasvaa, kasvaa myös poliittinen vaikutus. Tämä kasvattaa kuluja massiivisen armeijan rahoittamisella.
4. Lopulta armeija otetaan käyttöön ja kulut räjähtävät.
5. Rahoittaakseen sodan valtio ”varastaa” kansalaistensa vaurauden joko korvaamalla kolikot halvemmalla metallilla tai korvaamalla heidän rahansa valuutalla, jota voi luoda rajattomasti; määrällistä rahaa.
6. Laajennetun valuuttavarannon ostovoiman menetys eli arvon lasku – kansa tuntee sen ja finanssimarkkinat alkavat menettää luottamustaan valuuttaan.
7. Alkaa massiivinen liike valuutasta arvometalleihin ja muihin varoihin, joiden määrä on rajallinen. Tämä luo vaurautta heille, keillä on näkemystä positioida itsensä ajoissa todelliseen rahaan, rahaan jonka määrä on rajallinen. Tällaisia ovat esim. kulta, hopea, kullalla taattu valuutta sekä kryptovaluutta. 

Nykyinen rahajärjestelmämme syntyi 1971 elokuussa, kun presidentti Nixon kumppaneineen päättivät irrottaa dollarin kullasta. Syntyi FIAT-valuutta, valuutta, joka perustuu vain luottamukseen. Yksikään FIAT-valuutta ei ole historian mukaan koskaan selvinnyt romahtamatta. Nykyinen järjestelmämme täyttää elokuussa 46 vuotta.


OneLifen koulutuspaketit ovat tässä mielessä vakavasti harkittava kokonaisuus, koska siinä on mahdollisuus hankkia itselleen talouskoulutusta sekä samalla tutustua kryptovaluuttaan nimeltä OneCoin eli One.


Mitä kryptovaluutta on?

Kryptovaluutta on digitaalista valuuttaa, digitaalista rahaa ja sitä voidaan käyttää samaan tapaan kuin esim. euroja. Kryptovaluutalla on rajattu tarjonta ja siihen eivät voi keskuspankit eivätkä valtiot vaikuttaa. Kryptovaluutta perustuu kryptografiaan. Kryptovaluutta on yksi lohkoketjuteknologian sovellus. 

Kun kryptovaluuttaa aletaan tekemään, päätetään ensiksi kuinka paljon kyseistä kryptovaluuttaa tehdään ja sen jälkeen määrää ei periaatteessa voi enää lisätä. Kolikot ja sen siirrot tallentuvat lohkoketjuun, jota ei voi muuttaa tai kopioida jäämättä kiinni. Esim. OneCoin kryptovaluuttaa eli One-kolikkoja tulee kaiken kaikkiaan olemaan 120 mrd kappaletta ja jokaisella kolikolla on uniikki digitaalinen koodi.  

Minkä arvoinen on seteliraha, kun siitä poistetaan sarjanumero, se setelin unikki koodi? Se on sen paperin palan arvoinen eikä yhtään enempää. Tuo uniikki koodi antaa siis setelille sen oikean arvon. Kryptovaluutta on periaatteessa tuo uniikki koodi, mutta ilman sitä paperia.

Kryptovaluutan arvo perustuu rajattuun tarjontaan, kysyntään, käytettävyyteen, brändiin, luotettavuuteen sekä turvallisuuteen. 

KNOPPITIETOA: Maailman kaikista euroista löytyy käteisenä 1 %. Maailman velkakello näyttää, että 97 % maailman rahoista on julkista velkaa. Jos korot lasketaan päälle, menee se yli 100 %.



Kryptovaluutta OneCoin eli ONE

OneCoin on uuden ajan massakäyttöön tarkoitettu kryptovaluutta. OneCoin on ns. keskitetty kryptovaluutta, koska yhtiö louhii kolikot jäsenten puolesta valvotussa järjestelmässä. Sen lähdekoodi ei ole avoin, eikä sitä voi louhia anonyymisti. OneCoinin kaikki käyttäjät toimittavat yhtiölle KYC-dokumentit (KYC = Know Your Customer = Tunne asiakkaasi), joilla he todistavat henkilöllisyytensä sekä asuinpaikkansa. OneCoin sisällyttää KYC-tiedot lohkoketjuun eli tiedetään kenellä kolikot ovat olleet, kenelle ne kuuluvat. Näin varmistetaan se, että toiminta on uuden rahanpesulain mukainen. 

Yhtiö louhii kolikot, jotka auditoidaan eli ulkopuolinen taho (S Systems Ltd.) todistaa, että kolikot ovat syntyneet ja ovat aitoja. Onecoin on ainoa krytovaluutta, jonka kolikot auditoidaan. DX markets on tehnyt OneCoinin lohkoketjusta White Paperin, Valkoisen Paperin. Se on tekninen dokumentti, joka todistaa, että Onecoinilla on aito olemassa oleva ja toimiva lohkoketju, kerrotaan minkä tyyppinen se on, millaista tekniikkaa käyttää jne.. 

OneCoinin lohkoketju mahdollistaa transaktioita eli siirtoja enemmän kuin Visa ja Mastercard yhteensä. Maksettaessa siirto kestää minuutin.

Jos pääsi oli mennä sekaisin näistä kaikista termeistä louhinta, kryptografia, lohkoketju, lähdekoodi jne., niin alla on linkkejä, josta aihetta voi opiskella lisää, jotta ymmärtää asioita paremmin. OneCoinilla on IT-alan ammattilaiset, ketkä onneksi huolehtivat kaikista näistä jäsenten puolesta. 


Lisää linkkejä: